Kontrast

Lom. Lomi se ledeni breg. U kajaku nadomak sedi čovek u vodootpornom odelu. Boji se da ga ne prevne talas usled pada odlomljene gromade. Život ugrožen jer ne bi preživeo ni pola sata u hladnim vodama Аntarktika, bez obzira na naočare sa visokom zaštitom i kapom. Srce mu ubrzano lupa u dvosmernom pravcu, od lepote prizora od kog zastaje dah, od straha za goli opstanak u surovim predelima na vrhu plave kugle.

Kada napipam emisiju ovog tipa na Diskaveriju poskoči mi sav iner sajd. Tako lako uporedim sa svakodnevnim životom u sred pitome mi Srbije. Tako lako uporedim sa glečerima potpisnika ovih redova.

Tako lako umrem i vaskrsnem u istom trenutku.

“Kad ćeš da dođeš da mi pomogneš oko zimnice?”

“Sad ću, mama, samo da odem pod nož drugi put u ovoj godini, za čas ću ja to. Lepo je vreme, biće još paradajza i paprike.”

Ko kaže da je Supermen izmišljena ličnost? Svaka žena je Super(wo)men u izvornom obliku nasušnog nam goriva za preživljavanje surovih zimskih dana. To jest zimnice.

i nema veze što se još uvek vuku neke ratne zalihe jer mama obezbedi špajz bolje nego Fort Noks.

Kad bolje razmislim, fortnoksovi i glečeri imaju neke dodirne tačke, bar u mom ataru.

Advertisements

15 thoughts on “Kontrast

  1. E, aj’ caskom da ti izvade to a ja da smetnem ovih y obaveza, pa sednemo i vrtimo papricke, znas ono uz opterecujucu pricu ” koji bese dan danas?”. Zaboravila sam i kako izgleda dan na “polako”. Necu da te pitam kad ides i kako ti je. A sunca ce biti, nije problem.

    1. Ej vidi osmeh na “vrtimo papričke” 😀
      Idem kad ja odlučim, a nešto mi se neće. U međuvremenu, pokušavam da se borim protiv birokratskih vetrenjača, pa kom opanci a kom obojci. I tako idu dani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s