Dalaj La Manš(arda)

Ponekad, kada čitam, zamišljam osobu koja je iznedrila te reči. Nebitno na stepen slave, anonimnost, jezik. Sve postaje manje važno osim te žive slike u glavi, kao kada čitate dobar krimi roman sa akcijom . Plovite u bojama zidova, boji očiju glavnog junaka I dežurne zloće. Čujete i isprekidan smeh, plač, krik i muk. Sve poprima oblik, 3D u glavi čitaoca vrti film.

Osoba koja kucka po tastaturi možda ima šolju kafe pored sebe, ili limenku piva. Otvoren prozor i zvuci sa ulice koji remete misli. Mada je moguće da orbitira u apsolutnoj tišini i time doživljava katarzu. Sve je pitanje dijapazona mašte čitaoca.

Moj kutak stvaralački zauzima mesto za kuhinjskim stolom. Na metar od stola je otvoren balkon sa jednim od najlepših vidika u ovom ludom gradu. Prvo idu kablovi sa pticama koje volim da nazovem dežurnim tračarama, onda se zacrveni jedan krov od crepa pa puknu daljine od neznamkolikokilometara. Svašta nešto se zbrkalo tu. Brda, drveće, voćnjaci, zapuštena polja, magla, niski oblaci i sada viri jedna trećina Meseca. Dobro, vire i peškiri okačeni na žici, samo delimično. Kreativno, ubi Bože. Još kad vidim komšijinu trešnju presečenu na pola jer je vodila ljubav sa električnim žicama, doživim slom živaca zbog nesrećne ljubavi, radikalno okončane.

Kod nas je sve “dža ili bu”. Čak i hleb kad zagledaš retko vidiš sredinu. Žilave kore popločane hemijom, pratimo trend treša u zemlji gde je važnije ko se glasnije svađa u realiti frik šou nego šta unosimo u sebe.

Alo, ljudi, pa ne ide sve u kanalizaciju. Nešto ostane u nama. Mislite o tome.

Advertisements

14 thoughts on “Dalaj La Manš(arda)

 1. Eto, tako si lepo opisala prostor u kome stvaraš da sam totalno ušla u tvoju priču i kao da sve vidim tvojim očima. Bravo!. Ja to ne umem 😦

  1. Opisan je lepši deo prostora. Izostavila večito štrokavu pepeljaru, pepeo, duvan, rupu gde je bio taster F9, nastradao umesto muve, prašinu, ihaaa..ima još dosta toga kao prateći asesoar 🙂 nego da ne pišem horor savremene domaćice. Umeš da nasmeješ oguljenu stvarnost, bravo za to.

  1. Uf..za fleke sam emotivno vezana, ne unosim ih u opis. A keramika ima naviku da nas iznenadi otpadanjem.
   Lepši deo mi uliće non stop u kadar, eto zašto 😉

  1. O ukusima ne bi trebalo raspravljati 😉 Može ali sa pauzom između. To sa crno belim slikama asociralo me na omiljenog glumca nemog filma 🙂

 2. ne crpie svi inspiraciju iz okruženja. kao što i reče na kraju, ostane nešto i u nama. nije sve u lepom pogledu ili u celoj tasaturi. ja na primer čak i nemam svoj računar nego zajmim muževljev. nedo bog da se razvedemo ode mi laptop 🙂 ali ne bi se bunila da pišem sa terase koja ima pogled na more ili vrhove zgrada nekog njujorka… na onim notbukovima što staju u pismo tašnu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s