Survive July

Znate onaj poslednji sat pre svitanja u vreloj letnjoj noći kada se horizont lagano boji nestvarno ružičastom bojom? Brda su zavijena u magličasto plavu a nebo bledi iz tegetne u marinsku. To je srećna okolnost kada ste u stanu istočno orijentisanom i smatrate da je san precenjen ovih dana. Tišina vijori belu zastavu napadnuta dživdžanskim “dobrojutro” povicima i zvukom radničkog voza u 5h. Da, to još uvek egzistira. Zajedno sa radnicima.

Otvaram svaki prozor da akumuliram par stepeni ohlađenog vazduha. Na balkon iznosim svežu vodu u mali bazen za ptice. Navikli se skotovi i dernjaju ako se ritual ne obavi na vreme. Upravo gledam jednog krilatog dilbera koji je dovukao “od ko zna gde” komadić hleba i doručkuje. Pa da, pored bazena sve je slađe. I kaluđer se ženi. Još samo da im sklepam mini suncobran i biće All Inclusive ptičji raj.

Ne otvaram ništa u pretraživaču. Ne puštam omiljeni radio, niti želim da slušam vesti. Outsajd zvukovi sasvim su dovoljni za trenutak kofeinske nirvane.

Klime nema, ventilatora takođe. Oprobana je tehnika mokrih čaršafa na prozor. Radi. I ne truje. Hrana svedena na salate, voćne i povrćne, proveren sir i voda u neograničenim količinama. One fino rashlađene minjon kocke u najzabačenijem delu friza pravim se da ne vidim. Žmureći ih i jedem.

Pozive za kojekakva skitanja uredno pakujem u kalendar. Mada me svrbi kofer. Kome fale nožice. Popravka sledi sledeće noći kada budem dovoljno svesna postupaka. Preko dana fascikle završe u frižideru dok sa stola i poda zbunjeno gledaju pripremljene bombe sa ledenim napicima. Kontra smer ostatka mozga. Pobrk’o lončiće.

Retrogradna Venera cupka na startnoj liniji. Biće sprinta od 25-og tekućeg meseca. Sapliće nas u punom frontalu svakih 18 do 24 meseca i piše neke nove lekcije. Ko ne hvata beleške, nahebao je. Eto, bolje nam je, inače, ostatak vremena, pa da nas čukne kao stari karburator zaribao od “prljavog goriva” i natera da ponovo učimo tablicu sabiranja i oduzimanja onog što osećamo.

Pa kom flip flop papuče, kom starke. Ako Vam se dopada filing, sapletite se…slučajno. Ako ne, onda tikepa i bežanija.

Ja sad odoh da dremnem kao svaki primeran noćobdija.

Vama nek je dobro jutro.

Advertisements

10 thoughts on “Survive July

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s