Neka Badnjak sveto drvo podari Vam zdravlje prvo!

Prizor koji me čeka sa druge strane prozorskog okna nalik je sceni iz filma Doktor Živago. Nepregledna polja, tek vrhovi kuća i magla potpomognuta belinom snežnog nanosa. Ogolele grane ukrasnog šiblja presecaju tu belinu poput paukove mreže razbijajući pri tom monotoniju. Badnji dan je. Ide Badnje veče. Pa Božić.

Konačno grejem celo prizemlje kuće. Nije neka kvadratura, 50-tak tek. Dnevni boravak krasi brodski pod, hodnik keramika, radnu sobu laminat (moderno, čitaj jeftino, oblačenje poda). Miks svega može se pronaći na tom malom prostoru. Nekoliko generacija utkano na razne načine i materijale progovara (verovali ili ne) danas. I sutra će. Kroz sećanja, poglede slučajno bačene na slike, na poseban sud gde je matora krčkala sarme i pekla domaće kolače. Kroz uramljenu venčanu sliku njih dvoje, mog starijeg brata sa neizbežnom crnom trakom preko donjeg dela fotke. I to što znam veče i noć kada je nastala ta fotografija nas troje. Kada su bili mladi i zaljubljeni, tek započeli zajedničko deljenje hleba i svega ostalog. Da. Ono što me fascinira je blagost izraza lica. Mislim da samo ljubav daje tu specifičnu slikovnu notu. Sve kasnije fotke su drugačije. Izgubila se blagost i slatkoća.

Došlo je vreme kada smo pretrpani objavama na svim mogućim sredstvima informisanja o najradosnijem pravoslavnom prazniku. Ne samo o njemu, o svemu nas dave kao pijance u plićaku. Medjutim, danas sam posebno pogodjena svim tim medijskim bombardovanjem. Možda bi bilo pametnije da sve isključim samo da ne podnosim tišinu. Čovek je retko kada pametan kada su sopstvene odluke u pitanju.

Eno ga fil za sarme, spremljen izmedju srkutanja domaće i čapanja zimske salate rešetane sardinom. I listovi kupusa spremni. Rasprostrli se ko mlada prve bračne noći. Samo se Ja čekam. A Ja slow motion. Usporila i zaledila trenutke onih koje više nemam, pa ih vraćam na repeat po ko zna koji put. Naleti prošlih Božića sapliću kao ova ledena kiša, Badnje večeri zvone svim glasovima memorisanim. Baba Marine priče o otimanju deda Toze, naočitog majstora, tek pridošlog iz velikog grada, dok se prase božićar cvrčulji u rerni na drva. Plava Buba VW prti gde tenk ne ide i jedini zadatak je grebalica za led na šoferki dok ne zaradiš upalu mišića… samo da se vidi pravac kretanja.

Jedan neobičan Božić sa 15-tak stepeni i sunca dovoljno za čitav julski dan. Nas četvoro sa klincima u parku Svetog Save i kamera koja sve to beleži. Da znamo za koje dane urezujemo godove da li bi smo opet, ispočetka isto tako?

Verovatno da… da pomenem i moju Miročku; “da sam znala gde bih pala ja bih sela”.

Dok se bakćem sa WP brat od strica, vremešan, bolestan i još uvek optimističan, fizićki i psihički, donosi badnjak… Zadihan i nasmejan. Ništa lepše i toplije…

“Aj’ zapali nam po jednu..”

Palim nam “po jednu” dok mi priča gde je išao po badnjak.

Pratim šta se piše, gledam objave, pustim logiku (žensku) da odradi pretpostavke… i šta?

Svako od nas ima nekog kog se seća na te, posebne praznike. Gegova, rečenica, pokreta i ukusa. Ostane nešto iza njih, neki zaseban život u sećanju, što bi reko Gaga Nikolić u “Sabirnom centru”.

To što ih ja oživljavam ovim intenzitetom, nije čudno. Isuviše je sveže, nedovoljno zalečeno vremenom i lično.

To što sam ateista i istovremeno, tradicionalista, zarad ličnih emocija, jeste kontradiktorno. Sa druge strane, ljudi…zaboleme… što bi reko Hogi. Svako svoje breme nosi kako zna i ume.

Nek su Vam srećni praznici.

Uživajte.

Punim plućima i punom kućom.

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Neka Badnjak sveto drvo podari Vam zdravlje prvo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s