Istorija na off

Postoji jedan dobar razlog zašto bi trebalo povremeno isključiti nagomilanu prošlost. Danas, kao pojam, dobija priliku za restart. U svakom segmentu. Izgubi se žaoka prepadnutosti kad saberemo broj godina potrebnih za prizivanje sećanja na odredjeni dogadjaj. Uštedimo koju sedu.

Otvorim praznu stranu i sklapam neke reči u rečenice sa namerom da ih prevedem u smisleni tekst u toku dana. U medjuvremenu, kombinujem fizički rad sa umnim. Cepkam drva da nahranim dve aždaje ložeće, kuvam mačkama piletinu s pirinčem, raščišćavam, ko zna koji po redu, ugao uspomena u ovoj kući. Tešim brata i snaju da ne brinu za svog sina koji se otisnuo u svet. Pa da, baš je neiskusan sa svojih 46 godina, izgubiće se kojekuda. Ali, roditeljsko prokletstvo je, na prvom mestu, vrlo često nepotrebna briga. Naravno, malo topline pa malo oštrine provučem kroz priču i odagnam bar deo teskobe koju im vidim u pognutim telima. Pogubno je to što ih nije briga za uzrok odlaska, već posledice. To meni dodje isto kao da lečimo anemiju odlaskom u južnoamerički rudnik da žvaćemo sirovo gvoždje.

Skoro sam pročitala odličan podsetnik na to koliko smo “trag u beskraju”. Da parafraziram: Hrišćani nismo bili pre 2016 godina, muslimani nisu postojali pre sedmog veka nove ere i tako dalje i tako bliže. Religija ima mnogo, naroda još više, vukljali smo se (ljudi), selili, raseljavali i šta posle svega? Koliko to ima smisla ovog trenutka? Kada odete po najobičnije namirnice u omiljenu radnju da li se ikada zapitate čija noga je tapkala na tom istom mestu pre zilion nezapisanih životnih epitafa?

Jok.

Kupite hleb, jogurt i novine čiji sadržaj zaboravite pre nego sklopite poslednju stranicu.

 

Advertisements

5 thoughts on “Istorija na off

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s