Uspavanka za W.

 

Sećam se početka jedne knjige u kojoj je autor do najsitnijih detalja opisao prostor u kom stvara. Nekih desetak strana o svemu i svačemu pa i o prašini, duboko uvaženoj, jer je trebalo dosta vremena da se nataloži na drage mu sitnice i krupnice. Interesantno je koliko mi je pažnje oduzelo baš to, skoro nebitno nabrajanje nečega što nikada neću videti. Nešto što mi u stvarnosti ne odvlači pažnju, nisam od onih ko upija enterijere, pre bih rekla upijač energija, niskofrekventnih, duboko sakrivenih ljudskih nedoželja, nedojeba, nedosega, nedo…

Sećam se jednog, ne tako davnog prelaska iz proleća u leto, neopisive najezde ludo zaljubljenih muva u jedan odredjeni zatvoreni prostor, u moje mokro telo, dobro ojedeno i markirano svim postojećim iskustvima. Nekog ko baš i nije skoknuo u ovaj vremenski transspiritualni koridor, namerno puštenih noktiju radi dubljeg urezivanja u sopstvenu kožu, namernog odupiranja stihiji koja nosi sve pred sobom, a ti bi da se držiš za slamku, za vertikalu surovo izgletovanu kompleksima. Jebeš nokte, potrebno je nešto mnogo stabilnije od tvoje psihe i koprcanja sa avetima iz ormara. S kojima istovremeno vodiš ljubav i orgazmiraš u izbrisane foldere.

Ne može.

Klizi. Iskliznuće.

Kiše koja je tog dana donela neopozivu odluku da slije sve svoje rezerve, cereći se malom čoveku na njegov nezavršen krov.

 

 

Ali svest samoodržanja borila se, osvajajući metar po metar šerpama za ritmički nadahnute kišne kapi.

Neverovatna činjenica koliko, sa svim materijalnim meridijanima, ljudski ograničenim paralelama, omedjeni sopstvenim ubedjenjima, mi zapravo stojimo u mestu. Urasli sa korenima svojih fobija, usadjenim i stečenim navikama, mami i tati, državi, komšiluku, bratu, sestri, deci, mužu, ženi, ljubavniku/ci, opirući se struji ko žilava vrba, ne damo na sebe i svoje iskrivljene vizije.

I beg.

U nikada odobren svet.

 

(Arhiva Fb, 28.1.2013.)

 

 

 

 

 

 

Advertisements

9 thoughts on “Uspavanka za W.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s