Piece of cake, Amstelodamum

Mislim da bi savršen prevod za ovaj engleski izraz bio “prosto ko pasulj”.

Često ga koristim. U skoro svim zajebanijim situacijama tu je neki jednostavni šećer za ublažavanje krivina iza kojih se ne vidi nadolazeći Gordijev čvor. Ne ispravlja krive Drine ali meni ispravi ledja i zategne vrat.

Ovih par prolećnih dana u februaru podsetili su me na toplinu jednog sličnog, kratkog meseca u Amsterdamu. Na moju samoću i novostečene prijatelje širom otvorenih očiju i srca. Ostala sam dužna tom, nikad uspavanom gradu, malu belešku.

Sve je savršeno funkcionisalo u zemlji lala. Osim Lalana. Oni su posebna priča. Vozovi imaju wi fi i ljubazne konduktere. Šipku za bajseve i sedišta za kerove. Put od Weerta do Amsterdama spojen je naseljima do te mere, da Vam se čini da je, ustvari, Holandija jedan grad sa mnoštvom zelenila, cveća i povrća izmedju. Put od krajnjeg jugozapada do severozapada traje koliko i prosečan dugometražni film. Ili sećanje na nekog. Nebitno, zabavite se internetom u sebi ili van sebe. Zaokupite mozak danima prelivenim ružičastim fondanom i pakujete ih u raskošne papirne korpe. Za sutra, sledeću nedelju, deceniju. Na kraju pažljivo vežete šuškavu mašnicu i odložite na hladno mesto.

Iz provincije u košnicu.

Iz praznih ulica u reku ljudi.

S kaldrme u kanale.

Ista mi je dokrajčila točkove na koferu. Čupavo stvorenje i četvrtasta gromada vrišteće crvena u rukama. Trebalo je to izneti uz uzane, škripave stepenice do drugog sprata.

“Hotel je na sto metara od železničke stanice. Da ne vučeš prtljag.” Vala nije se znalo ko je koga vukao.

Ispred hotela sačekao me srebrni čovek nasmejanog lica. Dobar znak. Zgotivili se s gradom jedan kroz jedan. Sa šalterušama poni ekspres banaka malo teže, dok nisam upotrebila čistu žensku logiku. Nemoguće da su svuda iste! Isplatilo se. Preko puta hotela nestvarno zeleno osvetljena “tri u jedan” dobitna kombinacija. Sočni biftek, aromatični kanabis i pivo. Šta ćeš lepše.

Iza hotela pab “Leteći holandjanin” i Izraelac vlasnik. Spojio nas Leonard Cohen negde kod treće pesme na samom početku radnog vremena. Dok mamurni spavaju a trezni tek pristižu.

 

Te večeri crveno vino odglumilo je uvod u drugarstvo dve sestre bliznakinje i mene. Izraelke, takodje. Mada sam u tom pabu upoznala ljude pridošle sa različitih strana sveta. Dva vremešna crnca sa dredovima i beretama a la Bob Marley, sunčani ko Jamajka.

Iz ribarskog prsluka sa gomilom džepova vadi smotuljak. “Wanna smoke?” Jedina trezvena glava tada bio je budalasti potpisnik ovih redova. “Dajte mi nešto što piju mede pred zimski san.” Smeju (mi) se.

Da li su bili maligani u pitanju ili nešto žešće, jedna od bliznakinja i ja overismo većinu noćnih klubova. Ostavila sam je pripitu u jednom sigurnom zagrljaju negde oko dvojke i otišla pešaka do hotela. Goli da šetate niko Vas ne primećuje. Sve je već vidjeno. I kanalisano.

Nigde nisam srela toliku količinu kontradiktornosti. Slobodna vutra, slobodna prostitucija, slobodna Sodoma i Gomora, dok sa druge strane, ne postoji jedan hotel gde je dozvoljeno pušenje. Svoje zadimljeno zadovoljstvo odmetnički  obavljala na simsu hotelskog prozora i mahala prolaznicima. Koji ne posustaju u svojoj navali glavnom ulicom ni u jedno doba.

Dan je noć i noć je dan.

Rembrantov Trg, zgradu parlamenta, lažni zamak usred kanala, ulicu Crvenih Fenjera, muzej posvećen Van Gogu, radnje, radnjice, radnjetine… Nedovršena priča, dragi Amsterdame.

Uz obećanu večeru sa Izraelcem neobičnog imena.

Kabra.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

10 thoughts on “Piece of cake, Amstelodamum

  1. Pusti Gosta šta priča, baš lepo što si se odala boemisanju. Btw, fali ti izveštaj sa amsterdamskih biciklističkih staza, polja lala i izleta u prirodu :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s