Behind the Twilight

“Mene tera neki vrag

Da ti opet predjem prag”

Biti ponosan na nastavak bilo kakvog odnosa u prijateljskom duhu posle turbulentnog sletanja na zadnji trap, nekad nije za hvalisanje naokolo. Ume da zazvuči tupo i nezgrapno u poredjenju sa delikatnim nitima novonastalog druženja.

Da, upravo tu “vrlinu” prevrne u manu.

I umesto poena dobijete šut kartu.

Tona i po crnog luka u dvorištu pored mog. Savijena kičma i posekotine na dlanovima jednako par stotina evra. S tom razlikom što taj novac ode za tren oka u par računa i nove šoljice za kafu, dok telo pamti svaki extra napor i naplati sa kamatom, malo kasnije.

Ovde idu u mobu jedni drugima.

Solidarnost protiv primitivnih ubedjenja u vreme kada zemlja nagradjuje plodovima ako ste je nahranili semenjem, rasadom i tu i tamo genetski modifikovanim pesticidima . Procvetala ljubav ka bližnjem zajedno sa prirodom. Ustaljeno “crkla krava komšiji” vraća se pompezno s jeseni. Do tada… Love is in the air, zajedno sa vonjom balege, znoja i modernizovanog odnošenja smeća iz sporadično raštrkanih kontejnera.

Pečem brdo palačinki u vidu doprinosa “one koja nema pojma o agrikulturi” i mažem domaćim džemom od šljiva. Pod tremom i sijalicom od 40 vati okupljeno društvo priprema luk za džakiranje i dalju prodaju. 

Rodja muškog roda radi svakog dana u privatnoj firmi. Radno vreme klizno i adaptirajuće, uglavnom po nahodjenju vlasnika. Rodja ženskog roda ima dve okrugle izrasline izmedju nogu. Pojavile se, nenadano, dok se hvatala u koštac sa svim obavezama kod kuće. U medjuvremenu, postaje hermafrodit.

“Nema i jare i pare”

Ja sam, opet, neki jebeni izveštač, bez obzira na mesto terena. Usisivač od dogadjaja, okolnosti, rasporeda zvezda, birokratije, ma koliko apsurdno zvučalo spustilo me tu gde jesam. Da povežem razbucane konopce i zgužvana jedra,

jer kompas je u kvaru.

I krov je u kvaru.

Misli da je ptica pa malo malo odleti neka ploča. U ovoj dolini uz predivan pogled ide i doživotna pretplata na vetar. Idu i računi, daljina, samoća, usamljenost, apstrakcija i ruralni nepisani zakoni.

Kao i prihvatanje prirodnog sleda stvari.

Lakše je prodati domaćinstvo na selu nego stan u gradu. Osloboditi se duplih dažbina, davanja državnom aparatu para kojih, inače, nema i sabrati se u jednoj opštini. U kojoj postoje pekare, apoteke i zdravstvene ustanove.

Za početak.

Uz svako odricanje potpisuje se savest.

Ista ona koja ume da te potapša po ramenu

i spomene,

onako,

usputno,

da smo,

tek

kap vode u okeanu.

….

Pesma koja me pomerila iz ose, bez obzira na jezičku barijeru, za vreme boravka na dalekom severu, zove se “Behind the twilight”. Sećam se tog popodneva i muke moje plavuše da mi dočara smisao stihova prevodeći ih na engleski. Prost engleski i četrnaest padeža finskog uz kraljevsku posteljinu izraza, aj’ prevedi majčin sine..

Ne verujući i dalje u slučajnosti, bend je ubrzo imao lajv performans u jednoj katedrali. Sveže skinuta s gipsa bila sam delić te energije, zajedno sa dečjim horom.

Nakon koncerta, sva euforična odvukla me do bekstejdža i upoznala sa pevačem. “Vid’ ribe sa Balkana, svidža joj se Vaša mjuza”.

Unfuckingbelievable feeling.

“…And because you are too proud
and can’t give up
you always have to try until the end
Maybe one night you’ll see everything more clearly
when your eyes just get used to
this twilight…
Oh, my God
Why did you make a such restless one?
Why did you set to travel alone in the storm?
You gave a pen, gave a hand, gave an empty paper
that demands words from a blind…”

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Behind the Twilight

  1. Kako ti umeš svašta da strpaš u isti tekst i da svemu baš tu i bude mesto.
    A to, za spakivanje u jednoj opštini, kako vidim, netje da može… tvojom voljom.

    1. Djuveč.
      Nisam ljubitelj kuckanja komentara putem androida te apdejtujem ovaj jedan reč što ti napisah 🙂 Volja mi otkazuje poslušnost pa hvatam upornost za rogove i pravim prolaz na brvnu 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s