Akuna Matata Južnoevropejska

Živimo u svetu koji je kreiran da nas otudjuje na načine koji su prihvatljivi prosečnom čoveku. Prosečno ima nas više milijardi. Mnogo posla za kreiranje. Zadivljujuće je koliko su uspešni u postizanju rezultata. Još više zadivi krajnja suprotnost kada se stvarnost ispreči “kreaciji” i ogoli je.

Tako se Albanija ogolila preda mnom. Pitam se, koliko bi utisak bio drugačiji da se drugačije zove. Jedna izmena slova i zove se Labanija. Nema negativnih asocijacija i predubedjenja samo turistička opservacija nakon dvadeset dana provedenih na raznim lokacijama.

Priroda poznaje samo jedan zakon. Bezimeni.

 Butrint.

Mesto gde su protutnjali Rimljani, Vizantijci, Otomani i ko zna ko, ispod neotkopanih ostataka, ostavio je trag na ovom prostoru. Jer ima slojeva nedostupnih oku. Ono,  skoro opipljivo u vazduhu je duh tih epoha, zagrcne Vas dubinom i riznicom teškom. Vuče za rukav da usporite i saslušate.

20161113_131509

Pričajte Vi šta hoćete, moje mišljenje je da se dar za diplomatiju radja jednako kao za bilo koju vrstu umetnosti. Preko puta Butrint nalazišta stoji Ali Pašina tvrdjava. Do nje moguće je doći jedino splavom. I danas. Vodi se računa o ekologiji i blizini mesta gde se gaje najbolje slatkovodne školjke u okruženju. Da se vratim na Ali Pašu. Baja iz vremena haranja Otomanaca na Balkanu došao je do genijalnog rešenja. Ponudiće osvajačima zlato, hranu, smeštaj (mito i korupcija nisu od onomad) u zamenu za slobodu odredjenog dela zemlje. Uspelo mu je. Zato je i sada popularno mesto za obilazak, rame uz rame sa ostalim uspešnim osvajačima.

20161113_124034

Sledeće mesto vredno obilaska (više puta) je izvor Syri I Kalter (Blue Eye). Samo mesto izvora podseća na plavo oko, podseća na tek otvorenu flašu jako gazirane, mineralne vode, podseća na radjanje života. Meštani ga tako i doživljavaju, uz legendu da je, nekada davno, predeo oko izvora terorisao zmaj. Medjutim, svakom dodje Crni Petak, pa i toj zverki. Doskočio joj je mudri seljak žrtvujući mazgu u čiju je utrobu ušio ugarke i kremen. Alavi zmaj progutao je mamac i buknuo u vidu današnjeg izvora. Legenda pominje da je izgled oka zapravo zmajski plač za izgubljenim životom.

Prema tome, ne budite alavi, bez obzira na posthumnu popularnost.

Šalu na stranu, mesto je fascinantno, ostavlja bez daha koloritom, oblikom udoline, senkama na ogromnim stablima, obraslim mahovinom i bršljanom, svim nijansama plave na kristalnoj površini vode.

Magiji doprinosi i podatak o povlačenju vode u godini kada su komšije došle na pregovore o kupovini izvora. Nakon par godina, kada je bilo jasno da od prodaje nema ni P, izvor je nastavio svojim starim tempom.

Ima neka tajna veza.

Advertisements

6 thoughts on “Akuna Matata Južnoevropejska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s