Voz

Ljudske sudbine i špil karata nepodeljen. Dama, pub, kralj, as i džoker.

Moj matori imao je ritual kada izadje iz kuće. Pogled uprt u nebo i neka njegova nemušta mantra uz grčevito držanje drvenog stuba verande. Svakako je to dešifrovala familija.. navika iz čuvene 99-te, obožavanje letilica, Mister Number One koji drži svod i lično obraćanje ćalca tom Nekom.

Nema ga. Četvrta zima već. Možda me je, slučajno oborena, rakijska čaša podsetila na njega. Ili brata. Ne znam. Voleli su dobru domaću. Obojica.

Kažu babetine iz prošlog veka da su pokojni žedni kada ti se onako, kao slučajno skroz, prospe puna čaša. Da je dobro pomenuti njih i nazdraviti u ime onih kojima tek predstoji ta famozna životna staza.

….

Danima stojim u hodniku predvidjenim za upoznavanje sa školskim drugarima kamenčića po kom hodamo. Malo planete, malo asteroidi, poneki grumen umetnut u viteštvo zvezda, sav zblanut, nit mu vek, nit mu era. Al’ jbg, zateko se.

Tu su i neki ljudi, većinom počivši. Veličaju ovi živući njihovo znanje o vanzemaljskom okruženju, Čitam. Redove i Medjuredove. Kako vidimo Svet to samo naše oči znaju. Dok progovore umu o vidjenom prodju eoni. Eto nas kako kaskamo na Džoli Džamperu. A braća Dalton koriste trenutak nepažnje.

Preživeli smo minus dvadeset pet i manjak ogreva. Preživeli smo i nerazumevanje onih prikopčanih na daljinsko grejanje. I onih na sopstveni pogon. Njihovo sleganje ramenima prihvatili stoički sa tendencijom da ćemo im se “naebati keve” kada proleće dune u fanfare. Pa samo mi blagodarimo očinji vid zelenilom i panoramom. Žao mi je, ništa nije večno. Ne može radijator zameniti vaskoliko procvetalo.

“Nisu smršale mačke? Vidiš da ih pazim.”

Nisu. Utovljene kao ja. Zimski nedostatak onog kog šta voliš.

Lakše legneš u žleb okruglog.

 

Advertisements

2 thoughts on “Voz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s