Prosečna nedelja prosečnog balkanca

U, inače, malom stanu u kome boravim kada nisam na ranču, okupile su se četiri generacije prošle nedelje. Gostovanje “starci su ko deca, samo ne možeš da ih šljepneš po guzi” i deca (bez šljepkanja). Pravi izazov u vidu namernog izbegavanja sopstvenog tobogana raspoloženja i prateće, prolećne, alergijske zabave, sve to zarad očuvanja izdržljivosti generacijskog mosta na reci Kvaj. Da bi stvar bila zanimljivija tu su dve “zgradarske” kuje od kojih jedna obožava da uleće u stan čim spazi otvorena vrata. Srećno kuče (btw, tele sajz) uleti pravo u sobu bakute, negde oko 3 posle ponoći i u znak svoje sveopšte ljubavi prema Čoveku oliže bakuti nos… Tri dana “vadimo fleke”, merimo pritisak, kupujemo cveće, banane, kartu u jednom pravcu i smirujemo najstarijeg člana gostujućeg cirkusa.

“Ti si to namerno!” Okrivljuje sina svoga jedinoga. On se pomirljivo smeje jer uvod u takvu raspravu ima samo jedan rezultat: baba je uvek u pravu.

I voli da pegla. Malo li je.

….

Juče je povučena debela crta, kose tanke nema. Ugojila se i polegla da, iz ležećeg stava, sapliće narednih pet godina. Rasporedjeno na dane iznosi 1825. Ovako sklona gojenju mogu da zamislim kakva će prepreka postati.

….

Ne znam kako Vi, ali što ja ne podnosim muški šovinizam… U relativno kratkom periodu više puta sam čula negodovanje na pomen reči “spisateljica”.

“Šta to znači?! Je l’ spišeš ili pišeš?!”

Ne čitaju ništa potpisano ženskim imenom (mada se dalo nazreti izmedju redova da, ustvari, ne razumeju poentu napisanog), lakše je reći “ne čitam”. Onda si poštedjen objašnjavanja i analize.

Moja MB sapatnica ponosni je potpisnik dve dečije predstave koje su stalno na repertoaru.

“Dečije?! To je neozbiljno!”

Pa.. Gospodine MizoginE, umetnost je biti neozbiljan u ovim ozbiljnim vremenima.

Biti dete u ovoj zemlji maestralna je umetnost.

 

 

Advertisements

Posted on April 3, 2017, in crtice iz života. Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: