Miriše na cveće

Mašina za pranje veša spada u aparate sa višestrukom namenom. Higijenska, osvežavajuća (a ne goji), iznenadjujuća (prenerazim se svaki put kad iz bubnja iskoči neki, dugo tražen, deo garderobe ali ne u TOJ boji), pa čak i zabavna.

Prvi susret sa mašinom kao dejt (blajnd dejt, ofkors), pojma nemate s čim (kim) se suočavate. Kakav će efekat dejta biti na kraju? Osećate, neću preterati, nadahnuće izazvano iščekivanjem zvučnog signala da je veš obradjen u totalu. Naravno, ovakve nus pojave su normalne, uglavnom, kod svih. Razlika je samo u vrsti čoveka koji koristi pomenuti aparat. Mnogi ne progovore ni reč, nijedan gest ni mimika ne prate dogadjaj. Svašta, zar da komentarišem rad neke mrtve stvari? Radi ili ne radi, ende. U slučaju omaške slede tri opcije: majstor, staro gvoždje i nova mašina.

Maj darling spada u kategoriju ljudi koji od svega prave vašar. Tako je prvo puštanje nepoznate veš mašine u pogon bio spektakl “Ne propustiti ni po koju cenu!” Čak je i fotelja zauzela idealan ugao za posmatranje.. s njim u naručju. I žica za sušenje veša, rasklopljena i sva podatna, cupkala je nervozno čekajući mirišljave peškiriće da na njoj zavijore. Kompletan stan razdragano je pevušio, bodreći je da ne posustane na zadnjoj centrifugi i da opravda svoje ponosno ime.

Jedino je elektrika stupila u štrajk, što zbog nepotrebne potrošnje, što zbog nevremena, malo i zbog mog dragog “baksuz je moje srednje ime” i par puta štipala dovod svojih vena, produžavajući agoniju aktera na punih pet časova.

Maj darling je čovek od strpljenja, a i tvrdoglavost mu je jača strana, tako da je borba sa prljavim vešom izvojevana negde oko jedan iza ponoći.

Ja sam taj uzbudljivi, avanturistički film prespavala.

Na kraju nije imao ko da aplaudira.

Ljut je na mene.

Opravdano.

(Jedna Libra i novembar, scena: privatno pozorište B2)

spin me

 

 

Advertisements

9 thoughts on “Miriše na cveće

  1. Razumem njegovu frustraciju, i ja sam pre nekoliko dana izveo hirurški zahvat na gore spomenutoj i dva dana se bavio njenim iznutricama… 😀

      1. Možda, ali da si videla taj ponos i šepurenje kada sam sklopi mašinu uz rečenicu – Majstor bi za ovo uzeo bar 50 evrića, pa ti ako hoćeš da se revanširaš… 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s