Čisto hipotetički post (ako je do Googleta)

Google Earth uveo funkciju “fly to your location” pa se mislim da li da kliknem i gde će da me odvede pusto ljudsko radoznalo da klikne i gde treba i gde ne treba.

Šta pretražujem?

Opipavam vernost njihovog 3D i mog 333D svega što upila sa lokacije na kojoj mi je trenutno postavljen pretraživač. Koliko god se kleli u ono šta nam prezentuje “širina” interneta to nikada neće biti isto kao naše sopstveno vidjenje. 

A moje je?

Jedan odmakao april, nestvarno topao za severnu hemisferu, šuma borova i šuma brezova. I to zvuči nadrealno ali postoji u opštini Uusikaupunki. I naziv mesta zvuči bajkovito i lako za proveriti na predjašnje pomenutom Google Earth-u. Mala drvena koliba sa kompletnom saunom, kako i priliči severnjacima. Da uporedim sa nama, eto bruke ako nemate ajvar, čvarke i domaću rakiju a gosti Vam stranci.

Oko kolibe staze obrasle mahovinom smatraju nošenje obuće potpunim skrnavljenjem. Na par metara  udaljen drveni dok i mali čamac privezan da ne odluta. Društvo im prave metalna ljuljaška (koja je crkla pod naletom moje drage, trol devojke Katri) i rustični, drveni stočić sa istim stolicama. Tu smo pili lonkero, jeli sveže ulovljenu ribu i kontemplirali sa okruženjem. Slušali žamor od preko puta jer površina vode prenosi bolje od svih Radio Mileva. Isplovljavali u deset uveče i čekali zalazak sunca negde oko ponoći na sred jezera.

Trčali nagi od saune do doka jer je to sasvim normalno u Finskoj (pogotovo ako u krugu od par kilometara nema žive duše), kao i uranjanje u ledenu vodu nakon doživljenih 80 stepeni u sauni. 

Kako smo spavali posle svega toga? Što bi rekao naš narod “k’o zaklani”.

Čak nam i komarci k’o rode nisu mogli ništa.

 

Poslednja fotografija deluje nestvarno. Nas dve u debelim baden mantilima sa konzervama lonkera ispraćamo poslednje zrake sunca, nešto malo posle ponoći.

Advertisements

13 thoughts on “Čisto hipotetički post (ako je do Googleta)

  1. Jesi ti stvarna, Strelice? Il si biće iz neke priče? Meni si pokazala više mjesta nego itko. Ili je to “tvoje viđenje” koje se pamti? Da, bit će da je to.

    1. Arhipelag (Archipelago Sea) koji okružuje ovaj gradić i samu oblast spada u najveći na svetu po broju ostrva od kojih su mnoga nenaseljena ili veoma mala. Preko 50 hiljada. Veoma popularan kod Finaca i sa mnoštvom letnjih kućica/koliba. Luka je posebno cenjena kod ljubitelja nautike iz celog sveta 🙂
      Hvala! Pozdrav!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s